Hirdetés

pecs.lap.hu / Középiskolák

Középiskolák

Iskolánk az 1885-ben alapított első pécsi szakképző iskola, a Pécsi Tanonciskola jogutóda, s mint ilyen, a város és a régió legrégibb szakoktatási intézménye.

313 éve számít a déldunántúli régió elit iskolájának a Pécs főterén álló Nagy Lajos Gimnázium. A jezsuiták, akik már 1613 óta a törökök alatt is tevékenykedtek a városban, a törökök kiűzése után 1687-ben azonnal megnyitották iskolájukat és felépítették ma is álló kollégiumukat (rendház és iskola).

A pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium Magyarország és egyben Európa elsõ roma nemzetiségi , érettségit adó intézménye, melyet a Gandhi Alapítvány 1994-ben alapított.

A Janus Pannonius Gimnázium és Szakközépiskola jogelődjét a Pius-alapítványi Jézustársaság Katholikus Főgirnnáziumot gr. Zichy Gyula pécsi püspök alapította 1912-ben - magánvagyonából. 1948-ban a gimnázium állami tulajdonba került.

A tagozaton a képzési idő 5 év, a jelentkezőknek nem kell előzetesen ismerniük az olasz, illetve a spanyol nyelvet.

a múltból átvett értékekre épül: a Leőwey Klára Gimnázium klasszikus műveltséget, továbbfejleszthető tudást ad tanulóinak, és nagy hangsúlyt fektet a kulcskompetenciák fejlesztésére is. .elmélyült közös munka mester és tanítvány között, a magas színvonalú tehetséggondozás megmutatkozik kiváló nemzetközi és országos versenyeredményeinkben, továbbtanulási mutatóink- ban, a gimnáziumok országos sorrendjében elfoglalt rangos helyünkben (9. hely) és az iskola tanulmányi átlagában (4,1)..

Iskolánkban kereskedelmi és vendéglátó szakirányokban képzünk szakmunkásokat, továbbá esti tagozatos gimnáziumot működtetünk.

Iskolánk a Pécsi Kereskedelmi Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola két iskola: a Zrínyi Miklós Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola, valamint a Zsolnay Vilmos Szakközépiskola és Szakmunkásképző összevonásával jött létre 1993. augusztus 1-jén

Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

A Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a város egyik legrégebbi és mégis új iskolája. Elődje 1943 szeptember 11-én nyílt meg, mint Pécsi Felső Építőipari Iskola.

A képzést közösen végezzük a PTE KTK-val, de tanulói jogviszonnyal. E szerint a tanulók után járó juttatások (családi pótlék, diákigazolvány) továbbra is megmaradnak. az egyetemen megszerzett tantárgyakért a felsőoktatási rendszerben 40 kreditpontot kapnak tanulóink

Iskolánk alapítását a Vallás- és Közoktatási Minisztérium 1911. évi 147094 számú rendeletével az 1912-13. tanévtől engedélyezte. Azoknak a szakmai feladatoknak az ellátására, amelyekre ma a közgazdasági szakközépiskolák készítik fel diákjaikat, régen a felsőkereskedelmi iskolák képeztek szakembereket.

Az évszázad első évtizedeinek iparfejlesztési törekvései szükségessé tették, hogy egyes vidéki városokban, az ipari szükségleteknek megfelelően, a tanonciskoláknál fejlettebb szervezetű és tanműhellyel ellátott "ipari szakiskolákat" létesítsenek. A szervezést a Kereskedelmi Minisztérium Iparoktatási Osztálya végezte.

Hirdetés
Meghatározás:

Európa Kulturális Fővárosa, a mediterrán hangulatok városa, egyetemi város, a Mecsek kapuja...és még lehetne fokozni. Az egyik legszebb és legélhetőbb vidéki magyar város.

Európa Kulturális Fővárosa, a mediterrán hangulatok városa, egyetemi város, a Mecsek kapuja...és még lehetne fokozni. Az egyik legszebb és legélhetőbb vidéki magyar város.

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Középiskolák
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés